İstanbul 5 Şubesi

Algı, Olgu, Kurgu Düzleminde Toplu Sözleşme

ALGI, OLGU, KURGU DÜZLEMİNDE TOPLU SÖZLEŞME

2014 Yılındaki Toplu Sözleşme Görüşmelerinde algı operasyonlarına girişerek olguyu algıya mahkum edip, sözü edepten sıyırarak manipülasyon aracına dönüştürmek sureti ile ''memuru satış kurgusu'' hazırlayan bazı sözde sendikalar MEMURSEN'e itibar suikasti düzenlemişlerdi.
2014 Yılında sahayı mayınlayanlar, pazarlayacak başka bir şeyleri kalmadığından 2016  Yılı Toplu Sözleşmelerinde'de tıpkı 2014 yılında yaptıkları gibi manipülatif algı operasyonları ile  kamu çalışanlarına ''memuru sattılar'' dejavusu yaşatıp kamusal bilincin ırzına geçme pahasına şapkadan fil çıkarma operasyonlarına giriştiler.
Bu yapılar yetkili oldukları dönemlerde de her toplumsal gerilimde önce refleksif tepkiler vererek esastan, usûlden itirazları yükseltip  daha sonra hakim güce öykünme tarzını yol belleyip şehvetli teslimiyete varan istikrarlı davranışlarıyla bizleri hiç şaşırtmamışlardı.
Bütün bunlar olurken kutsal mefhumların gölgesinde özgürlük ve demokrasi adına en vahşi cinayetleri işleyenler ''cenaze törenlerinde devrim, banka soygunlarında sosyal adalet, Gezi parkurlarında iktidar'' aramaya devam ediyorlar.
Domınıque Lapıerre ve Larry Collins'in ortak eseri ''Yasımı Tutacaksın'' Romanının Boğa Güreşçisi  kahramanı Manuel Benitez El Cordobes'in  ilk boğa güreşi müsabakasına çıkarken kız kardeşi Angelita'ya;
 ''Ağlama Angelita; bu akşam ya sana bir ev alacağım, ya da yasımı tutacaksın.'' dediği gibi;
Toplu Sözleşme Masası'nın angajman kurallarını değiştiren Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali YALÇIN'da adeta; ''ya öğretmene nöbet ücretini verirsiniz ya da yasımı tutarsınız'' dercesine ayağa kalkıp masayı terkediyor ve bu tavrıyla da ödeme kalemlerine yeni bir kalem açarak ilk defa nöbet ücretini öğretmen camiasına kazandırıyordu.
MEMURSEN'in Yeni Başkanı ilk toplu sözleşmesinde isyan gömleğini kuşanıp Kamu İşveren Heyet Başkanı'na ''teklifinizi yenileyin de gelin'' diyerek masayı terk ederken diğer yandan masanın ucuna tutunarak koltuğunda çakılı kalanların şüpheli paket gibi içinden ne çıkacağı belli olmayan teklifleri ellerinde patlıyordu.
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı'nın masayı terk edişi ile bir anda misafir konumunda kalan diğer Konfederasyon Temsilcileri isteseler de istemeseler de masadan kalkacaklardı çaresiz...
Çünkü; adları misafire çıkmıştı bir kere...
Kalkacaklardı o masadan, isteseler de istemeseler de...
2016 Yılı Toplu Sözleşmelerinde kelimenin tam anlamıyla algının sefaletini yaşayarak olgunun gerçeğinin çölüne çarpan operasyon sendikaları ve onların lider kadroları bu defa adsızlar mezarlığında kendi kuyularını kazmış oldular.


Celal DEMİRCİ
celaldemirci@gmail.com
https://twitter.com/celaldemirci
https://www.facebook.com/demircicelal